Kookmodus. Je scherm blijft aan.
Dit heb je nodig
Ingrediënten
Voor de vulling
- 1 kg appels (±5 appels)
- 150 g suiker (of minder)
- 2 tl griesmeel
- 1 tl vanille extract
- 2 tl kaneel
- 1 tl speculaas kruiden
- 100 g rozijnen
- 1 el rum
Voor het deeg
- 350 g bloem
- 1 el bakpoeder
- 200 g margarine
- 150 g suiker
- 3 el sojamelk
- snuf zout
Dit moet je doen
Stappenplan
- Vet een springvorm (ø24cm) in (ik gebruik hiervoor druivenpitolie) en verwarm de hetelucht oven voor op 180 graden.
- Mix de margarine, suiker, bloem, bakpoeder, sojamelk, suiker en zout. Kneed het deeg tot een uniform geheel en vorm een bal. Zet deze 15 minuten in de koelkast, afgedekt met plastic folie of met een ziplock zakje.
- Meng nu je rozijnen met de rum en zet aan de kant om te weken.
- Schil je appels (optioneel) en snijd in een formaat dat jij lekker vindt in je taart. Van mij mogen dit best grote stukken zijn.
- Kook de appels met de suiker, kaneel, vanille extract en griesmeel 10 minuten. Laat afkoelen.
- Giet de rozijnen af en voeg toe aan je vulling van appels.
- Pak het deeg uit de koelkast en verdeel in 3 gelijke delen (bodem, zijkant, bovenkant).
- Bekleed de springvorm en prik met een vork gaatjes in de bodem. Je kunt de afgekoelde vulling nu toevoegen en de taart afdekken met je laatste deel deeg (ik rol er stroken van en maak daar een raster mee).
- Bestrijk de taart met een beetje sojamelk voor een mooie bruine glans en zet een uur in de oven.
- Laat de taart afkoelen voor je deze uit de vorm haalt - anders valt 'ie uit elkaar - en (optioneel) giet een klein beetje citroensap over de stukken vulling die nog zichtbaar zijn. Klaar om te eten!